logo 11 1024x216 1
4.5/5
4.5/5

FAQ

Het motorexamen bestaat uit een examen voertuigbeheersing (AVB) en een examen verkeersdeelneming.(AVD).

Alpina Drive beschikt over alle categorieën motorfietsen, starten kan al vanaf 17 jaar. Ook hebben wij motorjassen, broeken, helmen en handschoenen te leen. Voor de veiligheid steken we je tijdens het lessen ook nog eens in een opvallend veiligheidshesje.

De regels voor het behalen van het motorrijbewijs zijn per 1 november 2017 als volgt:

A1 – 11kW Rechtstreeks
17 tot 19 jaar. Theorie-examen en praktijklessen vanaf 17 jaar, praktijkexamen tenminste 18 jaar. Na 2 jaar alleen AVD examen voor rijbewijs A2.

A2 – 35kW Rechtstreeks
Vanaf 20 jaar. Rechtstreeks 35kW. Na 2 jaar alleen AVD examen voor rijbewijs A.

A – Onbeperkt Rechtstreeks*
Als je 21 jaar bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A. Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving. Met ingang van eind november 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW) 
  • Motor van de categorie A


Let op:

Om op de openbare weg te kunnen rijden in de lessen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B, rijbewijs A1, A2 of een geldig theoriecertificaat A. Na het behalen van een lichte categorie rijbewijs A1 of A2 krijg je NIET automatisch een rijbewijs voor een zwaardere categorie.

Bij Alpina Drive is het mogelijk om in termijnen te betalen.

De proefrijles kost €40,- en is gratis als je besluit om bij ons door te gaan met lessen. Je betaalt het bedrag eerst contant tijdens je proefles en krijgt het van ons terug als extra korting op je lespakket. 

Ga naar mijn.cbr.nl klik op “inloggen met DigiD” en log in. Vul in het vakje ”CBR-rijschoolnummer” ons rijschoolnummer in.

Dit is …….. Vul je eigen gegevens in: roepnaam, postcode, woonplaats en je huisnummer.

Nadat je ons bij het CBR hebt gemachtigd, ontvangen wij ter bevestiging een e-mail met daarin jouw toestemming.

Dat is afhankelijk van de ervaring die je hebt met motorrijden. Tijdens een proefles bekijken we welk pakket het beste bij je past.

Bij Alpina Drive hebben we verschillende pakketten. Als je kiest voor een pakket dan kost een les €35,-. Dat is exclusief AVB -examen à €180,- en AVD-examen à €280,-

Een losse les kost €45 ,-.

Om een toets en praktijkexamen voor je te kunnen boeken bij het CBR, moet je eerst een geldige gezondheidsverklaring hebben.

Deze bestaat uit een aantal vragen over je gezondheid, en die vul je in op mijn.cbr.nl.  Iedereen die rijexamen wil doen is verplicht deze vragen te beantwoorden. 

Het CBR brengt hiervoor kosten in rekening, te weten €41,50.

Een theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig.

Bij Alpina Drive duurt een rijles 50 minuten. 

Hulp nodig?